Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Color TV Game (Nintendo)



Η Nintendo μετρούσε πάνω από μισό αιώνα ζωής όταν στα μέσα των 60’s άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά, πράγμα που την οδήγησε στο να γίνει μια από τις πιο σημαντικές εταιρίες της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το Color TV Game 6, πρώτη οικιακή κονσόλα της Nintendo, και τις εκδόσεις που ακολούθησαν πριν το διαβόητο Nintendo Entertainment System (NES).

Ήδη από το 1966 η Nintendo μπήκε στην Ιαπωνική βιομηχανία παιχνιδιών με προϊόντα όπως τα Ultra Machine, Love Tester και Kousenjuu ένα παιχνίδι με Light Guns. Αν και κάποια από αυτα ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της εταιρίας, έλειπε αυτό που θα την εδραίωνε στο χώρο. Στις αρχές της δεκαετείας του ’70 άρχισε να επικεντρώνεται σε παιχνίδια που περιελάμβαναν Light Guns όπως το Wild Gunman (βελτιωμένη έκδοση του οποίου πέρασε αργότερα με μεγάλη επιτυχία στο NES) που βρήκε το δρόμο του για τα arcade halls της εποχής. Η Nintendo σύντομα παράτησε την arcade σκηνή αλλά για το καλύτερο.  Το 1974 πήρε τα δικαιώματα για τη διανομή του Odyssey της Magnavox στην Ιαπωνία και λίγο αργότερα κατάφερε να λανσάρει τη δική της κονσόλα.  

Το 1977 κυκλοφόρησε το Color TV Game 6, το οποίο περιείχε έξι διαφορικές εκδόσεις του παιχνιδιού Light Tennis (μια παραλλαγή του Pong)στη μνήμη του, ενώ οι μοχλοί ήταν ενσωματωμένοι στη κονσόλα. Λίγο καιρό αργότερα κυκλοφόρησε και μια λευκή έκδοση με μπαταρίες η οποία θεωρείται σπουδαίο συλλεκτικό κομμάτι, λόγο της περιορισμένης παραγωγής.

Η επόμενη έκδοση της κονσόλας κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα το 1978 με το όνομα Color TV Game 15. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αναβαθμισμένο Game 6, με 15 διαφορετικές εκδόσεις του Light Tennis στη μνήμη του και χειριστήρια με καλώδια. Κυκλοφόρησε σε  δύο χρώματα, ανοιχτό και σκούρο πορτοκαλί. Τα Color TV Game 15 στο ανοιχτό πορτοκαλί θεωρούνται πιο συλλεκτικά αφού δύσκολα τα βρίσκει κανείς σήμερα.


Την ίδια χρονιά η Nintendo κυκλοφόρησε και το Color TV Racing 112 με το ομώνυμο παιχνίδι racing στη μνήμη του. Διέθετε ενσωματωμένο τιμόνι και λεβιέ ταχυτήτων ενώ μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και μικρότερα χειριστήρια για υποστήριξη δύο παικτών.


To 1979 κυκλοφόρησε το Color TV Game Block Breaker. Το Βlock Breaker ήταν μια από τις παλιότερες επιτυχίες της Nintendo στον χώρο των arcades και πρόκειται για μία παραλλαγή του Breakout της Atari. Ο μοχλός ήταν ενσωματωμένος στη κονσόλα και το παιχνίδι υποστήριζε μονάχα ένα παίκτη. Το περίβλημα της κονσόλας σχεδιάστηκε από τον Shigeru Miyamoto που αργότερα έγινε διάσημος λόγω των επιτυχιών του, Super Mario Bros και Zelda.


Η τελευταία έκδοση της σειράς ονομάστηκε Computer TV Game και κυκλοφόρησε το 1980. Στη μνήμη του υπήρχε ακόμη ένα παιχνίδι που σημείωσε επιτυχία ως arcade τίτλος παλιότερα, το Computer Othello.


Αν και όλες οι εκδόσεις του Color TV Game κυκλοφόρησαν μόνο στην Ιαπωνία, η σειρά θεωρείται πολύ σημαντική αφού όχι μόνο εδραίωσε τη Nintendo στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών αλλά της προσέφερε την εμπειρία και τεχνογνωσία για να προχωρήσει στη δημιουργία μιας εκ των πιο σημαντικών βιντεοκονσολών στην ιστοριά του videogaming, του Nintendo Εntertainment System


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου