Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Tele-Spiel ES 2201 (Philips)



Από το 1972 και για τα επόμενα δύο χρόνια η Mangavox αποτελούσε μοναδική επιλογή στο χώρο της οικιακής ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας μέσω του Odyssey και των δύο συνεχειών του, 100 και 200. Το 1975 το μονοπώλιο έσπασαν Atari και Philips αφού κυκλοφόρησαν τις δικές τους κονσόλες. Μέσα στα επόμενα χρόνια δεκάδες άλλες  έκαναν την εμφάνισή τους στα ράφια των καταστημάτων από παλιές και νέες εταιρίες, δημιουργώντας έτσι τη πρώτη γενιά βιντεοκονσολών. Σε αυτό το άρθρο θα μας απασχολήσει η πρόταση της Philips, το Tele-Spiel ES 2201.

Το Tele-Spiel ES 2201* κυκλοφόρησε στα τέλη του 1975 και ήταν η πρώτη κονσόλα ευρωπαϊκής εταιρίας. Δεν είχε παιχίδια στη μνήμη αλλά διέθετε θυρα για cartridges, αλλά περιελάμβανε το Tennis στη συσκευασία του, το οποίο όπως φαντάζεστε ήταν ακόμη μια παραλλαγή του PONG που έκανε θραύση εκείνη την εποχή. Οι υπόλοιποι τίτλοι που κυκλοφόρησαν μεμονομένα για το ES 2201 ήταν τα: Pelota, Skeet Shooting, Racing και Ghostchaser.

Η κονσόλα θεωρείται από τις πιο όμορφες της πρώτης γενιάς. Διέθετε δύο κουμπιά, ένα για τη ρύθμιση του καναλιού στο οποίο επιθυμεί να προβάλει το παιχνίδι ο χρήστης, ενώ το άλλο ρύθμιζε τη δυσκολία. Πάνω στη συσκευή υπήρχαν δύο sliders** για τον υπολογισμό του σκορ κάθε παίκτη αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα απεικόνισης αυτού στην οθόνη. Τα δύο χειριστήρια τα οποία συνδέονται στην κασέτα του παιχνιδιού και όχι στη κονσόλα, διαθέτουν ένα action button και ένα slider για χειρισμό, πράγμα που παρεξένεψε πολλούς αφού οι περιστροφικοί μοχλοί ήταν πιο δημοφιλείς εκείνη την εποχή.


Τεχνικά το ES 2201 είναι  πολύ απλό, με τις κασέτες  του να περιέχουν τα απαραίτητα τρανζίστορς, πυκνωτές και αντιστάσεις και όχι ολοκληρωμένα κυκλώματα. Η κονσόλα αναπαρήγαγε συγκεκριμένα  γραφικά που άλλαζαν σχήματα ανάλογα τη κασέτα που ήταν συνδεδεμένη και για τη τροφοδοσία χρησιμοποιούνταν μια μπαταρία των 9 volt.

*Spiel σημαίνει παιχνίδι στα γερμανικά και η κονσόλα είχε αρκετά διαφορετικά ονόματα ανάλογα τη χώρα κυκλοφορίας. Το Tele-Spiel παραμένει το πιο δημοφιλές.

**Τα score sliders ήταν ιδέα της Magnavox και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Odyssey 100.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου